Uskladnenie potravín počas leta
zdravie
V lete hrozí otrava jedlom podstatne viac ako v iných obdobiach roka. Preto je dôležité pri nákupe, príprave, spracovaní a skladovaní potravín dodržiavať základné hygienické pravidlá.
Počas leta venujte zvýšenú pozornosť príprave a uskladneniu jedla. Akákoľvek nedbalosť by sa mohla ľahko vypomstiť.
Surové a uvarené potraviny skladujte v chladničke na oddelených miestach. Prikryte ich obalom alebo ich samostatne zabaľte.
Mrazené výrobky kupujte len vtedy, ak ich môžete uložiť do chladničky. I mrazené jedlá rozmrazujte v chladničke. Dajte však pozor, aby šťava z mäkkého mäsa a hydiny nekvapkala na ostatné potraviny.
Varte v primeranom množstve. Uvarené jedlo skonzumujte do 24 hodín, každým zohriatím stráca na hodnote. Odkladajte ho do chladničky až vtedy, keď vychladne.
Potraviny skladujte na čistom a suchom mieste. Skontrolujte dátum výroby na obaloch potravín. Otvorené potraviny čím skôr spotrebujte.
Krásne zdravé leto.
Pozor na potraviny
Potraviny nakupujte zo spoľahlivého zdroja. Dvojnásobne to platí pre potraviny, ktoré sa jedia v surovom stave. Pozorne si všímajte údaj uvedený na obale „spotrebujte do“.Surové a uvarené potraviny skladujte v chladničke na oddelených miestach. Prikryte ich obalom alebo ich samostatne zabaľte.
Mrazené výrobky kupujte len vtedy, ak ich môžete uložiť do chladničky. I mrazené jedlá rozmrazujte v chladničke. Dajte však pozor, aby šťava z mäkkého mäsa a hydiny nekvapkala na ostatné potraviny.
Varte v primeranom množstve. Uvarené jedlo skonzumujte do 24 hodín, každým zohriatím stráca na hodnote. Odkladajte ho do chladničky až vtedy, keď vychladne.
Potraviny skladujte na čistom a suchom mieste. Skontrolujte dátum výroby na obaloch potravín. Otvorené potraviny čím skôr spotrebujte.
Teplo pre baktérie
Baktérie potrebujú na rozmnožovanie teplo, vlhko a čas. Preto je nutné udržiavať kuchyňu počas leta v čistote:- mimoriadnu starostlivosť venujte kuchynským povrchom, ktoré treba dezinfikovať najmä po príprave surového mäsa a hydiny. Pozor tiež na odpadkový kôš, ktorý si vyžaduje pravidelné vyprázdňovanie,
- nenechávajte na stole zvyšky jedla. Utrite všetky rozliate tekutiny, zabránite tak najmä muchám, aby nepreniesli na jedlo infekciu. Nevpúšťajte do kuchyne domáce zvieratá,
- skôr ako sa začnete jedla dotýkať, dôkladne si umyte ruky. Pozor na zapálené rany a odreniny,
- vlhkosť podporuje množenie baktérií, preto mäso a hydinu umyte tesne až pred spracovaním,
- zeleninu umývajte dôkladne, môže totiž obsahovať zárodky listeriózy. Umývajte ju, strúhajte a krájajte tesne pred tepelnou úpravou, alebo pred zjedením. Zminimalizujete tak stratu vitamínu C. Platí to rovnako pre zeleninu ako i pre ovocie,
- na surové mäso, hydinu a ryby používajte zvláštnu doštičku. Plastové dosky sú hygienickejšie ako drevené,
- na surové potraviny nikdy nepoužívajte ten istý nôž bez toho, aby ste ho umyli. Na lúpanie a krájanie používajte ostrý nôž, lebo tupé nástroje potravu skôr drvia a spôsobujú tak väčšiu stratu vitamínov.
Pozor na konzervy
Ak si na dovolenku beriete i zásoby jedál v podobe konzerv, skontrolujte či nie sú poškodené. Ak je konzerva nejako zdeformovaná a vydutá, znamená to, že obsahuje baktérie vytvárajúce plyn.Krásne zdravé leto.
spracovala: Bibiána Želisková