Uskladnenie potravín počas leta

zdravie
V lete hrozí otrava jedlom podstatne viac ako v iných obdobiach roka. Preto je dôležité pri nákupe, príprave, spracovaní a skladovaní potravín dodržiavať základné hygienické pravidlá.
Pozor na potraviny
Potraviny nakupujte zo spoľahlivého zdroja. Dvojnásobne to platí pre potraviny, ktoré sa jedia v surovom stave. Pozorne si všímajte údaj uvedený na obale „spotrebujte do“.Surové a uvarené potraviny skladujte v chladničke na oddelených miestach. Prikryte ich obalom alebo ich samostatne zabaľte.
Mrazené výrobky kupujte len vtedy, ak ich môžete uložiť do chladničky. I mrazené jedlá rozmrazujte v chladničke. Dajte však pozor, aby šťava z mäkkého mäsa a hydiny nekvapkala na ostatné potraviny.
Varte v primeranom množstve. Uvarené jedlo skonzumujte do 24 hodín, každým zohriatím stráca na hodnote. Odkladajte ho do chladničky až vtedy, keď vychladne.
Potraviny skladujte na čistom a suchom mieste. Skontrolujte dátum výroby na obaloch potravín. Otvorené potraviny čím skôr spotrebujte.
Teplo pre baktérie
Baktérie potrebujú na rozmnožovanie teplo, vlhko a čas. Preto je nutné udržiavať kuchyňu počas leta v čistote:- mimoriadnu starostlivosť venujte kuchynským povrchom, ktoré treba dezinfikovať najmä po príprave surového mäsa a hydiny. Pozor tiež na odpadkový kôš, ktorý si vyžaduje pravidelné vyprázdňovanie,
- nenechávajte na stole zvyšky jedla. Utrite všetky rozliate tekutiny, zabránite tak najmä muchám, aby nepreniesli na jedlo infekciu. Nevpúšťajte do kuchyne domáce zvieratá,
- skôr ako sa začnete jedla dotýkať, dôkladne si umyte ruky. Pozor na zapálené rany a odreniny,
- vlhkosť podporuje množenie baktérií, preto mäso a hydinu umyte tesne až pred spracovaním,
- zeleninu umývajte dôkladne, môže totiž obsahovať zárodky listeriózy. Umývajte ju, strúhajte a krájajte tesne pred tepelnou úpravou, alebo pred zjedením. Zminimalizujete tak stratu vitamínu C. Platí to rovnako pre zeleninu ako i pre ovocie,
- na surové mäso, hydinu a ryby používajte zvláštnu doštičku. Plastové dosky sú hygienickejšie ako drevené,
- na surové potraviny nikdy nepoužívajte ten istý nôž bez toho, aby ste ho umyli. Na lúpanie a krájanie používajte ostrý nôž, lebo tupé nástroje potravu skôr drvia a spôsobujú tak väčšiu stratu vitamínov.
Pozor na konzervy
Ak si na dovolenku beriete i zásoby jedál v podobe konzerv, skontrolujte či nie sú poškodené. Ak je konzerva nejako zdeformovaná a vydutá, znamená to, že obsahuje baktérie vytvárajúce plyn.Krásne zdravé leto.
spracovala: Bibiána Želisková