Uskladnenie potravín počas leta


zdravie




V lete hrozí otrava jedlom podstatne viac ako v iných obdobiach roka. Preto je dôležité pri nákupe, príprave, spracovaní a skladovaní potravín dodržiavať základné hygienické pravidlá.
potraviny v chladnickePočas leta venujte zvýšenú pozornosť príprave a uskladneniu jedla. Akákoľvek nedbalosť by sa mohla ľahko vypomstiť.

Pozor na potraviny

Potraviny nakupujte zo spoľahlivého zdroja. Dvojnásobne to platí pre potraviny, ktoré sa jedia v surovom stave. Pozorne si všímajte údaj uvedený na obale „spotrebujte do“.
Surové a uvarené potraviny skladujte v chladničke na oddelených miestach. Prikryte ich obalom alebo ich samostatne zabaľte.

Mrazené výrobky kupujte len vtedy, ak ich môžete uložiť do chladničky. I mrazené jedlá rozmrazujte v chladničke. Dajte však pozor, aby šťava z mäkkého mäsa a hydiny nekvapkala na ostatné potraviny.

Varte v primeranom množstve. Uvarené jedlo skonzumujte do 24 hodín, každým zohriatím stráca na hodnote. Odkladajte ho do chladničky až vtedy, keď vychladne.
Potraviny skladujte na čistom a suchom mieste. Skontrolujte dátum výroby na obaloch potravín. Otvorené potraviny čím skôr spotrebujte.

Teplo pre baktérie

Baktérie potrebujú na rozmnožovanie teplo, vlhko a čas. Preto je nutné udržiavať kuchyňu počas leta v čistote:

Pozor na konzervy

Ak si na dovolenku beriete i zásoby jedál v podobe konzerv, skontrolujte či nie sú poškodené. Ak je konzerva nejako zdeformovaná a vydutá, znamená to, že obsahuje baktérie vytvárajúce plyn.

Krásne zdravé leto.

spracovala: Bibiána Želisková