startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk

Kuracie mäsko v jedálničku najmenších

line

výživa




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

„Mami, čo bude dnes na obed? Ja by som chcel mäsko, také dobré, kuracie. Prosím...“, no odolali by ste? Väčšina detí mäsko miluje. Najmä ak ide o hydinu, ktorá je výborným zdrojom bielkovín a vitamínov skupiny B.

kuracie maso_tsp57339680Výborný zdroj bielkovín

Mäso z hydiny má vysoký obsah bielkovín, tvoriacich a obnovujúcich telové tkanivá. Obsahuje tiež zinok a veľké množstvo vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravú nervovú sústavu. Kuracia a morčacia pečeň sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, nevyhnutného pre zdravú pokožku a odolnosť organizmu proti infekcii a vitamínu B 12, ktorý je životne dôležitý na tvorbu DNA a RNA.

Kurča bez tuku

Väčšinu tukov v hydine tvoria nenasýtené tuky, preto hydina nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Veľké množstvo tuku obsahuje koža. Ak však kožu odstránime, kuracie a morčacie prsia obsahujú len 5 % tuku. Tie sú vhodné najmä pre ľudí, ktorí potrebujú diétu s nízkym obsahom cholesterolu alebo nízkokalorickú diétu. Väčší obsah tuku majú kačky a husy, ktoré tiež patria medzi hydinu.

Riziko otravy

Kurčatá sú údajne najčastejšou príčinou otravy jedlom. Prenášajú baktériu salmonelu, ktorá prežíva mrazenie a ničí sa prevarením. Riziko hrozí vtedy, keď sa hydina nedovarí.

Ak drobci prosia o kuracinku

Výhodou kuracieho mäsa je pomerne ľahká stráviteľnosť, rýchla príprava i dostupná cena. Chladené či mrazené kurča poslúži na slepačiu polievku a tiež na akúkoľvek špecialitu z kuracieho mäsa.

Ak teda neviete čo v nedeľu na obed, kúpte kuracinu. Kuracie medailónky, stroganov, rezne, stehienka, to všetko je maškrta, ktorá mlstné jazýčky poteší. A nezabudnite na zeleninku, tá by mala byť súčasťou každého obeda.

Dobrú chuť.

autor: Bibiána Želisková



line

Diskusia


forum 03.07.2008: admin, Diskusia k článku "Kuracie mäsko v jedálničku najmenších"
rightend