Kuracie mäsko v jedálničku najmenších


výživa




„Mami, čo bude dnes na obed? Ja by som chcel mäsko, také dobré, kuracie. Prosím...“, no odolali by ste? Väčšina detí mäsko miluje. Najmä ak ide o hydinu, ktorá je výborným zdrojom bielkovín a vitamínov skupiny B.

kuracie maso_tsp57339680Výborný zdroj bielkovín

Mäso z hydiny má vysoký obsah bielkovín, tvoriacich a obnovujúcich telové tkanivá. Obsahuje tiež zinok a veľké množstvo vitamínov skupiny B, ktoré sú dôležité pre zdravú nervovú sústavu. Kuracia a morčacia pečeň sú vynikajúcim zdrojom vitamínu A, nevyhnutného pre zdravú pokožku a odolnosť organizmu proti infekcii a vitamínu B 12, ktorý je životne dôležitý na tvorbu DNA a RNA.

Kurča bez tuku

Väčšinu tukov v hydine tvoria nenasýtené tuky, preto hydina nezvyšuje hladinu cholesterolu v krvi. Veľké množstvo tuku obsahuje koža. Ak však kožu odstránime, kuracie a morčacie prsia obsahujú len 5 % tuku. Tie sú vhodné najmä pre ľudí, ktorí potrebujú diétu s nízkym obsahom cholesterolu alebo nízkokalorickú diétu. Väčší obsah tuku majú kačky a husy, ktoré tiež patria medzi hydinu.

Riziko otravy

Kurčatá sú údajne najčastejšou príčinou otravy jedlom. Prenášajú baktériu salmonelu, ktorá prežíva mrazenie a ničí sa prevarením. Riziko hrozí vtedy, keď sa hydina nedovarí.

Ak drobci prosia o kuracinku

Výhodou kuracieho mäsa je pomerne ľahká stráviteľnosť, rýchla príprava i dostupná cena. Chladené či mrazené kurča poslúži na slepačiu polievku a tiež na akúkoľvek špecialitu z kuracieho mäsa.

Ak teda neviete čo v nedeľu na obed, kúpte kuracinu. Kuracie medailónky, stroganov, rezne, stehienka, to všetko je maškrta, ktorá mlstné jazýčky poteší. A nezabudnite na zeleninku, tá by mala byť súčasťou každého obeda.

Dobrú chuť.

autor: Bibiána Želisková