startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk

Vieme správne krájať?

line

zaujímavosti




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Hlúpa otázka, odpoviete si možno v duchu. V skutočnosti však väčšina ľudí nevie správne narábať s nožom a tak si nevedomky zvyšujú riziko poranenia. Najlepšou prevenciou rezného poranenia je správny začiatok.
ako spravne krajatOstrý nôž je najúčinnejším kuchynským pomocníkom. Práca s tupým nožom zvyšuje riziko poranenia a zranenie sa aj dlhšie hojí. Pri krájaní chleba, alebo porciovaní surovín vždy krájajme od seba. Ak sa stane, že sa nám nôž pri práci vyšmykne, nesnažme sa ho chytiť. Po použití nenechávajme nože pohodené na kuchynskej linke alebo v dreze, radšej ich hneď umyme a odložme na vyhradené miesto.

Pri práci s nožom buďme sústredení a zvyknime si na jednotlivé úkony používať správny druh a veľkosť noža. Čím kratšia čepeľ, tým nižšia náročnosť na obratnosť používateľa.

V základnej kuchynskej výbave by nemali chýbať nasledujúce druhy nožov:
  • Univerzálny šéfkuchársky nôž - pevný nôž s masívnou šírkou, približne 15 – 30 cm a dlhou viacúčelovou čepeľou. Dobre poslúži na jemné krájanie surovín, narezanie tenkých plátkov a zadnou časťou môžete rozseknúť slabšie kosti.
  • Nôž na lúpanie - malý krátky nôž s čepeľou od 5 do 11 cm, slúži predovšetkým na krájanie, čistenie zeleniny a ovocia, ale veľmi dobre pomôže aj na otváranie krabíc a rôznych obalov.
  • Nôž na chlieb - jeho zúbkovaná, obyčajne 20 - 25 cm dlhá čepeľ umožňuje bezproblémové prekrojenie pevnej kôrky aj jemnej striedky pečiva bez toho, aby ich roztrhol alebo pomliaždil.
  • Filetovací nôž - nôž so štíhlou a pružnou 20 – 36 centimetrovou končistou čepeľou bez námahy vykosťuje a naporciuje rôzne druhy mäsa a rýb.
Väčšina bežných ľudí dovoľuje čepeli noža kĺzať po končekoch prstov, ktorými držia krájanú surovinu. Žiaľ, je to ten najistejší spôsob ako si skrátiť brušká prstov alebo odrezať necht. Zraneniu s trvalými následkami môžeme predísť, ak si zvyknime pridržiavať krájanú surovinu tak, aby sa čepeľ opierala o dlhé články prstov. Nechty sú ohnuté smerom od ostria a chránia palec, ktorý krájanú surovinu postupne vysúva pod nôž. Ruka krájajúceho pritom akokeby ustupovala pred nožom, ktorého špička sa stále dotýka podložky a čepeľ sa posúva dopredu a dozadu. Touto technikou možno pohodlne krájať tvrdé suroviny a zároveň šetriť ostrie noža.

Častou chybou pri manipulácii s nožom je tendencia oddeľovať ním zmrazené suroviny. Povedzme, že z väčšieho balenia mrazených kuracích stehien chceme pripraviť len niekoľko kusov. Zabalíme zmrazený uzlíček do utierky a snažíme sa nožom oddeliť pár stehien, zmrazená surovina chladí a tak obozretný začiatok vystrieda prudké páčenie, ktoré v lepšom prípade skončí zlomením noža.

Rozumnejšie je rezať pomaly a nôž priebežne ponárať do horúcej vody. Nôž vlastne rozmrazí surovinu v mieste rezu a uľahčí oddelenie.

spracoval: M. P.

rightend