Syr v našom jedálničku

výživa
Syr je neoddeliteľnou súčasťou nášho jedálnička - na raňajky, na obed, či na večeru. I napriek tomu, že je priam nabitý vápnikom, väčšina druhov má vysoký obsah tukov. Ako ho konzumovať v primeranom množstve?
Ochrana pred zubným kazom
Syr do istej miery chráni zuby pred cukrami v potrave. Pravdepodobne totiž v ústach blokuje tvorbu kyselín, ktoré napádajú zubnú sklovinu. Kúsok syra po jedle znižuje množstvo kazov, spôsobených cukrom, na polovicu.Obsah tuku
Niektoré syry majú vysoký obsah nasýtených tukov a kalórií, čo v značnej miere prispieva k zvyšovaniu hladiny cholesterolu v krvi a riziku vzniku aterosklerózy, hlavnej príčiny srdcových chorôb a infarktu. Množstvo tuku sa v jednotlivých syroch líši. Niektoré syry majú menej tuku, iné viac. Napríklad tvrdé syry obsahujú 29 % tuku, niva 27 % , eidam 26 %, plesňové syry 20 % a v nízkotučnom tvarohu sa obsah tuku blíži k nule.Alergická reakcia
U citlivých osôb vyvolávajú syry alergickú reakciu, zapríčinenú precitlivelosťou alebo zlým znášaním mliečnych výrobkov. Prejavom alergie môže byť ekzém, migréna či infekcia ucha. Pre alergikov sú vhodnejšie čerstvé kozie a ovčie syry, ktoré nespôsobujú alergickú reakciu tak často ako syry z kravského mlieka.
Migréna
Migrénu, vyvolanú konzumáciou syra, spôsobuje látka zvaná tyramín. Tá spúšťa nervové i cievne zmeny v mozgu, čím vyvoláva atak. Najvyšší obsah tyramínu majú syry s modrým žilkovaním, napr. niva, stilton, gorgonzola, ale i zrelý čedar a parmezán. Naopak pri konzumácii nezrejúcich syrov ako je žervé, tvaroh a čerstvý kozí syr, je pravdepodobnosť migrény oveľa menšia.Riziko otravy
Veľa syrov sa vyrába z pasterizovaného mlieka. Pri tomto postupe sa nehubia všetky mikroorganizmy, iba tie škodlivé, takže vzniká čistá „východisková tekutina“. Sterilizácia varením je nevhodná, pretože po prevarení sa kalciové soli v mlieku stávajú nerozpustné a nedajú sa použiť na zrazenie mlieka. V syroch vyrobených z pasterizovaného mlieka sa môžu objaviť rôzne mikroorganizmy, napr. salmonely, listélie, ktoré sa inak pasterizáciou ničia. Ak sa baktérie v syre rozmnožia nad istú hranicu, môže prísť k otrave jedlom.spracovala Bibiána Želisková