Ryba na vianočnom stole - II. časť

zdravie
Ryby predstavujú zdravú a výživnú stravu. Obsahujú veľa bielkovín a hodnotných vitamínov (A, B a D), preto sa považujú za zdravé jedlo a sú významnou súčasťou ľudskej stravy. Svoje miesto majú i na vianočnom stole.
Kapor v alobale
Suroviny: 1 kapor, soľ, mletá rasca, mleté korenie, maslo, alobal.Postup:
Kapra očistíme, umyjeme a podľa možnosti zbavíme kostí a nakrájame na porcie. Každú porciu osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Alobal dobre natrieme maslom a každú porciu ryby samostatne zabalíme tak, aby nevytiekla šťava. Pripravenú rybu dáme na suchý plech a vo vyhriatej rúre pečieme asi 25 minút. Miesto kapra môžeme použiť aj inú rybu, napríklad pstruha.
Vianočná ryba na šampiňónoch
Suroviny: 1 kg morskej ryby alebo kapra, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie, 60 g masla, 350 g šampiňónov, 60 g cibule, 0,5 dl oleja.Postup:
Umytú a očistenú rybu nakrájame na jednotlivé porcie, osolíme, posypeme mletou rascou, mletým čiernym korením a na masle postupne upečieme zo všetkých strán. Na drobno nakrájanú cibuľu restujeme na masle alebo na oleji, kým je ako sklo. Pridáme nakrájané huby, soľ, rascu, mleté čierne korenie a do mäkka udusíme. Pred servírovaním rybu pokvapkáme citrónovou šťavou.
Pečený kapor s jablkami a chrenom
Suroviny: 1 kg kapra, 100 g chrenu, 250 g jabĺk, citrón, strúhanka, olej na vyprážanie.Postup:
Umyté a osolené porcie kapra vložíme do nádoby, navŕšime na ne postrúhaný chren s jabĺkami pokrájanými na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odstáť v chladničke asi 5 hodín. Potom jednotlivé porcie kapra vyberieme, obalíme ich strúhankou a pomaly pečieme z oboch strán. Nakoniec k porciám kapra pridáme chren s jablkami aj so šťavou a dopečieme. Podávame so zemiakmi a na porcie kapra uložíme chren s jablkami.