Ryba na vianočnom stole - I. časť

zdravie
Ryby predstavujú zdravú a výživnú stravu. Obsahujú veľa bielkovín a hodnotných vitamínov (A, B a D), preto sa považujú za zdravé jedlo a sú významnou súčasťou ľudskej stravy. Svoje miesto majú i na vianočnom stole.
Kapor vyprážaný v syre
Suroviny: 1 kapor, 20 dkg tvrdého syra, soľ, 2 vajcia, hladká múka, strúhanka, olej.Postup:
Kapra rozporcujeme, syr jemne nastrúhame a zmiešame s 3 lyžicami strúhanky. Porcie kapra osolíme, obalíme v hladkej múke, rozšľahaných vajciach a v syre so strúhankou. Vyprážame na oleji, ale pomalšie než klasické rezne. Syr sa roztaví a okolo mäsa vytvorí obal, v ktorom zostane všetka šťava a v kombinácii so syrom dostane mäso novú chuť. Servírujeme so zemiakmi alebo zemiakovým šalátom.
Kapor na pive
Suroviny: 6 očistených porcií kapra, soľ, mleté korenie, 250 ml svetlého piva, 2 polievkové lyžice oleja, 1 stredne veľká cibuľa, citrónová šťava, 50 g masla, mletá rasca, sladká paprika.Postup:
Kúsky ryby osolíme, okoreníme, pokvapkáme trochou piva (nie celým) a vložíme asi na hodinu do chladničky uležať. Na oleji opražíme cibuľu nakrájanú na tenké kolieska a na ňu položíme porcie kapra. Zalejeme zvyšným pivom, mierne pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme rascou a paprikou, pridáme maslo a na miernom ohni pomaly dusíme do mäkka. Ako prílohu doporučujeme zemiakový šalát, zemiakovú kašu alebo chlieb.
Kapor so smotanou
Suroviny: 1 kapor, soľ, 8 dkg masla, 6 dkg slaniny, 1 kg napoly uvarených zemiakov, 6 dkg hladkej múky premiešanej mletou sladkou paprikou, 0,25 l kyslej smotany, maslo na vymastenie pekáča.Postup:
Polovicu kapra na hornej strane niekoľkokrát šikmo narežeme, osolíme a do každého zárezu vložíme plátok slaniny a kúsok masla. Pekáč vymastíme maslom a naukladáme do neho napoly olúpané, napoly uvarené a na plátky nakrájané zemiaky. Zemiaky priebežne posolíme. Do pekáča dáme prešpikovaného kapra a vložíme do rúry. Po krátkom opečení poprášime kapra múkou, do ktorej sme primiešali papriku a keď povrch začne hnednúť, polievame kapra kyslou smotanou. Pečenie trvá približne 20 - 25 minút. Upečené polovice kapra opatrne presunieme na misu, posypeme jemne nakrájanou petržlenovou vňaťou a ozdobíme na plátky nakrájaným citrónom.
spracovala: Bibiána Želisková