Riziko zadusenia u detí - I. časť

zdravie
Riziko zadusenia sa týka najmä detí do 3 rokov a dusenie jedlom patrí podľa štatistík k najbežnejším nefatálnym detským nehodám pri jedle, najčastejšie zapríčinenou orieškami, želatínovými cukríkmi alebo kúskami ovocia či zeleniny. Každý rodič dobre pozná vtieravý pocit strachu z toho, že raz bude musieť zachraňovať dusiaceho sa potomka a tak v dnešnom článku nájdete niečo o tom, ako tomuto nepríjemnému zážitku účinne predísť.
Medzi rizikové potraviny patria predovšetkým
- Guľaté drobné ovocie (hrozno, tvrdé cukríky)
- Pevné potraviny (chlieb s kôrkou, arašidy, lieskovce)
- Naťahovacie potraviny (karamelky, penové cukríky)
- Všetky potraviny, ktoré sa dajú jesť po hrstiach (burizóny, pukance, lupienky)
Pri predchádzaní zaduseniu jedlom by rodičia mali
- Pozorne sledovať dieťa pri jedle
- Krájať pevné potraviny na pásiky či „vojačikov“, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť uviaznutia v dýchacích cestách dieťaťa
- Ukázať malému hladošovi ako sa jedlo správne prežúva
- Naučiť sa dýchanie „z pľúc do pľúc“ a Heimlichov manéver pre deti
Deti by mali dodržiavať nasledujúce zásady
- Počas jedla by mali vždy sedieť
- Jednotlivé sústa dôkladne prežúvať
- S plnými ústami by nemali hovoriť ani sa smiať
- Brať si do úst len také sústo, ktoré dokážu pohodlne prežuť
autor: M. P.
Články na tomto portáli majú charakter všeobecnej informácie. Ich cieľom nie je nahrádzať odborné zdravotné vyšetrenie a starostlivosť. Redakcia nenesie žiadnu zodpovednosť za následky spôsobené diagnostikou alebo liečbou výlučne na ich základe bez predchádzajúcej konzultácie s kvalifikovaným odborníkom.