startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner

Riziko zadusenia u detí - I. časť

line

zdravie




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Riziko zadusenia sa týka najmä detí do 3 rokov a dusenie jedlom patrí podľa štatistík k najbežnejším nefatálnym detským nehodám pri jedle, najčastejšie zapríčinenou orieškami, želatínovými cukríkmi alebo kúskami ovocia či zeleniny. Každý rodič dobre pozná vtieravý pocit strachu z toho, že raz bude musieť zachraňovať dusiaceho sa potomka a tak v dnešnom článku nájdete niečo o tom, ako tomuto nepríjemnému zážitku účinne predísť.

pomoc pri duseniMedzi rizikové potraviny patria predovšetkým

  • Guľaté drobné ovocie (hrozno, tvrdé cukríky)
  • Pevné potraviny (chlieb s kôrkou, arašidy, lieskovce)
  • Naťahovacie potraviny (karamelky, penové cukríky)
  • Všetky potraviny, ktoré sa dajú jesť po hrstiach (burizóny, pukance, lupienky)

Pri predchádzaní zaduseniu jedlom by rodičia mali

  • Pozorne sledovať dieťa pri jedle
  • Krájať pevné potraviny na pásiky či „vojačikov“, pri ktorých je menšia pravdepodobnosť uviaznutia v dýchacích cestách dieťaťa
  • Ukázať malému hladošovi ako sa jedlo správne prežúva
  • Naučiť sa dýchanie „z pľúc do pľúc“ a Heimlichov manéver pre deti

Deti by mali dodržiavať nasledujúce zásady

  • Počas jedla by mali vždy sedieť
  • Jednotlivé sústa dôkladne prežúvať
  • S plnými ústami by nemali hovoriť ani sa smiať
  • Brať si do úst len také sústo, ktoré dokážu pohodlne prežuť

autor: M. P.



Články na tomto portáli majú charakter všeobecnej informácie. Ich cieľom nie je nahrádzať odborné zdravotné vyšetrenie a starostlivosť. Redakcia nenesie žiadnu zodpovednosť za následky spôsobené diagnostikou alebo liečbou výlučne na ich základe bez predchádzajúcej konzultácie s kvalifikovaným odborníkom.



line

Diskusia


forum 21.03.2007: admin, Diskusia k článku "Riziko zadusenia u detí - I. časť"
rightend