startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner

Pozor na tehotenskú cukrovku

line

zdravie




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jednou z najčastejších komplikácií počas tehotenstva je tehotenská cukrovka. Tá postihuje približne 3 až 5% mamičiek najmä v druhej polovici gravidity. Mechanizmus vzniku gestačného diabetu nie je dodnes popísaný, avšak predpokladá sa, že vzniká z dôvodu hormonálnych zmien v tele ženy, ktoré negatívne vplývajú na glukózový metabolizmus. Toto ochorenie je potrebné podchytiť a liečiť včas, inak by tehotenská cukrovka mohla výrazným spôsobom ohroziť život matky aj dieťaťa.
-- PR článok --

Diagnostika gestačného diabetu

Približne na rozhraní druhého a tretieho trimestra by mala každá tehotná žena absolvovať glukózotolerančný test, ktorý dokáže tehotenskú cukrovku odhaliť. Budúcej mamičke sa zmeria cukor v krvi na lačno, následne sa jej podá roztok glukózy a v pravidelných intervaloch počas nasledujúcich dvoch hodín meria hodnota glykémie. Ak je glykémia na lačno príliš vysoká a po dvoch hodinách od prijatia glukózy sa objaví hyperglykémia nad 11,1 mmol/l glukózy v krvi, je diagnóza gestačnej cukrovky potvrdená. Rizikovými faktormi ochorenia je najmä obezita, vek nad 35 rokov, vysoký krvný tlak a výskyt cukrovky v rodine.

PR-novonordisk.sk
zdroj obrázku: Stuart Miles, freedigitalphotos.net

Terapia – úprava stravy a inzulín

Po určení diagnózy gestačného diabetu však netreba robiť žiadnu paniku. Je potrebné počúvať rady lekára, upraviť svoje stravovanie a pravidelne si merať hodnotu cukru v krvi. Konzumovať sa majú najmä potraviny s nízkym glykemickým indexom, je nutné vylúčiť pochutiny s obsahom jednoduchých sacharidov a nahradiť ich tými s obsahom zložitých polysacharidov. A teda konzumovať dostatok zeleniny, strukovín, do jedálnička zaradiť hlavne cestoviny, zemiaky, pečivo a ryžu. Z potravy je vhodné vylúčiť jedlá s vysokým obsahom tukov a dbať hlavne na pravidelný pitný režim. V niektorých prípadoch je úprava stravy dostačujúcou terapiou, no ak aj napriek nej nedôjde k stabilizovaniu glykémie, lekár rozhodne o nasadení terapeutického inzulínu. Inzulín sa však podáva menej často než pri bežnej cukrovke, zväčša len pred tromi hlavnými dennými jedlami.

Gestačná cukrovka po pôrode vo väčšine prípadov ustúpi

Každá pacientka s gestačným diabetom musí byť pod neustálym dohľadom lekárov, ale aj vlastnej kontroly formou sledovania glykémie. Najrizikovejší je najmä pôrod, počas ktorého je mamičke poskytovaná špeciálna starostlivosť. Dobrou správou je, že gestačná cukrovka po pôrode zväčša ustúpi. Výskyt tejto komplikácie tehotenstva však zvyšuje riziko rozvoja diabetes mellitus 2.typu v neskoršom veku.