Pečieme na Vianoce
nápady a aktivity
Vianoce si ťažko predstaviť bez typických vianočných receptov na sladké pečivo: perníčky, vanilkové rožky, linecké pečivo, medvedie labky, kokosové koláčiky... každá rodina má tie svoje. Ak ste tento rok na Vianoce ešte nepiekli, prinášame pár receptov i z našej kuchyne.
Medvedie labky
25 dkg hladkej múky, 14 dkg mletých orechov, 14 dkg masla (Hery), celé vajce, 14 dkg cukru, 1 lyžička prášku do pečiva, strúhaná čokoláda alebo kakao, citrónová kôra, 1 štipka škorice, roztlčené klinčeky. Z prísad vypracujeme cesto, necháme chvíľu postáť. Vyplníme formičky. Pečieme v mierne vyhriatej rúre.Pečivo z lineckého cesta
75 dkg výberovej (hladkej) múky, 50 dkg masla (Palmarin, Hera), 25 dkg práškového cukru, 3 žĺtky, citrónová kôra, olej na vymastenie plechu. Z prísad vypracujeme cesto, rozdelíme na tri časti a postupne vyvaľkáme na hrúbku asi 4 milimetre. Pomocou formičiek vykrajujeme rôzne tvary. Pečieme v dobre vyhriatej rúre na vymastenom plechu. Po vychladnuté plníme ľubovoľným džemom.Vanilkové rožky
22 dkg hladkej múky, 12 dkg rastlinného tuku, 1 vanilku, 9 dkg práškového cukru, 7 dkg strúhaných orechov, 50 ml mlieka. Spracujeme cesto, necháme ho odležať v chlade asi 30 minút. Z cesta si urobíme šúľok a z odrezaných koliesok tvarujeme úhľadné rožteky. Pečieme na dobre vymastenom plechu alebo papieri. Ešte teplé obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.Rohličky
25 dkg hladkej múky, 20 dkg masla, 8 lyžíc kyslého mlieka, štipku soli. Vypracujeme cesto a necháme stáť 2 hodiny. Rozvaľkáme, pokrájame na štvorčeky, plníme orechmi, makom atď. Obaľujeme v práškovom cukre s vanilkou.Krehký jablčník
45 dkg hladkej múky, 1 maslo, 10 dkg cukru, 2 vajcia, 1 prášok do pečiva. Urobíme cesto, ktoré rozdelíme na dve polovice. Na prvý plát dáme postrúhané jablká a prikryjeme druhým plátom. Upečieme do zlatista.Medové perníčky
65 dkg hladkej múky, 25 dkg práškového cukru, 10 dkg medu, 5 dkg masla, 4 vajcia, pol lyžičky sódy bikarbóny, lyžička mletej škorice, klinčeky alebo aníz. Cesto spracujeme a vyrezávame rôzne tvary.Vínové keksy
25 dkg masla, 25 dkg hladkej múky, 5 lyžíc bieleho vína. Spracujeme na cesto, ktoré necháme dve hodiny odležať. Potom rozvaľkáme na hrúbku asi 1 cm a formičkami vykrajujeme rôzne tvary, ktoré pečieme vo vyhriatej rúre. Plech sa nemastí.Kokosové koláčiky mlynkové
50 dkg hladkej múky, 20 dkg kokosovej múčky, 1 maslo, 2 vajíčka, 16 dkg práškového cukru, 1 prášok do pečiva. Spracujeme na cesto a necháme odstáť 2 hodiny. Potom vytláčame na mlynčeku rôzne tvary (násadka na mäsový mlynček, dá sa kúpiť v kuchynských potrebách).Piškótové guľky nepečené
20 dkg masla, 10 dkg práškového cukru, 1 vanilku, 2 dkg kakaa, 25 dkg piškótových omrviniek, 10 dkg posekaných orechov, hrozienka, 0,5 dcl rumu. Všetko zmiešame a robíme guľky, ktoré potom obaľujeme v kokose, pomletých orechoch alebo nastrúhanej čokoláde.Mäkké medovníčky
1 kg hladkej múky, 6 vajec, 50 dkg práškového cukru, 24 dkg tmavého medu, 2 KL škorice, 2Kl sódy bikarbóny, 1 prášok do perníka. Vajcia vyšľaháme s medom na penu, pridáme cukor a opäť do hladka vyšľaháme. Pridáme škoricu, sódu, prášok do perníka a múku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme 24 hodín stáť. Potom robíme medovníčky.Medový krémeš
30 dkg polohrubej múky, 14 dkg hladkej múky, 15 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 2 PL medu, 1 PL sódy bikarbóny - zahniesť, rozdeliť na 2 plechy a upiecť. Krém: 20 dkg kryštálového cukru, 1 l mlieka, 1 vanilku, 3 a pol balíčka Zlatého klasu – uvariť na hustý krém a hneď za horúca zamiešať 1 maslo. Takto horúcim krémom naplniť horúce platy.Srnčí chrbát
1 Céra, 20 dkg práškového cukru, 2 vajcia, 1 vanilku, 1 BB puding, 1 a pol balíčka piškót. Céru roztopíme na slabom ohni, potom stiahneme z ohňa a pridáme puding, cukor, vanilku, vajcia. Ešte trošku prihrejeme a dáme do formy.Žerbó
30 dkg hladkej múky, 30 dkg výberovej múky, 1 prášok do pečiva, 15 dkg práškového cukru, 1 maslo, 2 vajcia - vypracujeme cesto, môžeme pridať mlieko podľa potreby. Cesto rozdelíme na tri časti. Na vyvaľkané cesto natrieme džem a posypeme orechami a cukrom. Dáme piecť. Na vrch dáme polevu.Sladké Vianoce
spracovala: Bibiána Želisková