Nech sa páči - jahoda

výživa
Sú sladké, šťavnaté, voňavé a veľmi chutné. Dá sa z nich všeličo vyčariť, ale najčastejšie sa konzumujú s cukrom a výborne chutia i v jahodovom koláči. Sú výborným zdrojom vitamínu C, obsahujú železo a draslík a svojim nízkym obsahom cukru sú vhodné i pre diabetikov a ľudí, ktorí sa rozhodli schudnúť. Jahody - pochúťka pre malých i veľkých.
Mami, kúp mi jahody
Jahody patria k najrozšírenejším a zároveň k najobľúbenejším potravinám letnej sezóny. Najväčším lákadlom sú však v čase, keď ich sezóna ešte len začína. Ak sa rozhodnete kúpiť jahody v supermarkete, dajte pozor, aby nevyvolali alergickú reakciu.Jahody obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Ak zjeme jahodu, alebo ktorúkoľvek inú potravinu bohatú na vitamín C po zelenine bohatej na železo, zlepší sa absorbcia železa v tele. To je dôležité najmä pre ľudí, ktorých strava neobsahuje veľké množstvo mäsa. Okrem toho jahody obsahujú i vitamíny B, fosfor, železo, mangán a meď. To z nich robí skutočne kvalitné ovocie. V našich končinách sú známe jahody záhradné a lesné jahôdky, ktoré sú menšie a svojou špecifickou chuťou prinášajú potešenie rovnako malým ako aj veľkým.
Jahody pre náš organizmus
Jahody prinášajú úľavu pri chorobách pečene, dne, močových kameňoch a ich účinky podporujú metabolizmus. Spolu s čučoriedkami a brusnicami patria k najsilnejším potravinovým antioxidantom. Majú tiež ochranný účinok na nervové bunky. Jedna šálka jahôd účinne chráni mozog 6 - 12 hodín.Jahody vhodné i pre diabetikov
Jahody sú často súčasťou rôznych redukčných diét. Obsahujú totiž len okolo 6 - 9 % cukrov, čo je málo na to, aby sa ich diabetici či chudnúci ľudia obávali. Jahody sú v skutočnosti pre obe skupiny veľmi vhodné ovocie, pretože obsahujú fruktózu, ktorá pre využitie v tele nepotrebuje inzulín a tiež chróm, ktorý je pre spracovanie cukru v organizme dôležitý.Jahody a alergické reakcie
Niektorí ľudia majú na jahody alergiu. Tá sa prejavuje ako svrbiaca vyrážka, známa ako žihľavka. Je dôsledkom nadmernej produkcie histamínu v tele, ktorú pravdepodobne spúšťajú látky obsiahnuté v ovocí. Jahody obsahujú veľké množstvo látok známych ako salicyláty a preto by ich nemali jesť ľudia, ktorí sú alergickí na aspirín, pretože je vyrobený z podobnej látky - kyseliny acetylosalicylovej. Ľudia s črevnými ochoreniami ako je kolitída, by jahody tiež jesť nemali, pretože ich zrniečka môžu byť zdrojom podráždenia.Jahody v ľudovom liečiteľstve
Dlhé roky sa jahodám pripisovalo množstvo liečivých vlastností. Verilo sa, že pomáhajú vylúčiť močové kamene a zmierňujú bolesti pri artritíde, dne a reumatizme. Slúžia i ako tonikum, pretože pôsobia mierne antibakteriálne. Ich sila spočíva nielen v krásne šťavnatých plodoch, ale i v listoch, ktoré majú účinné diuretické schopnosti.Liečivé účinky majú mladé listy z lesných jahôd. Tie sa sušia v tenkých vrstvách, alebo sa používajú čerstvé. Obsahujú triesloviny, cukor, silice, vitamín C a čaj z nich pôsobí močopudne. Odporúča sa pri chorobách obličiek a močových ciest, ale i pri hnačkách a hemoroidoch. Popíjanie čaju z jahodových lístkov má priaznivé účinky aj na látkovú premenu, pri kataroch žalúdka, čriev a pri chudokrvnosti. Listy zo záhradných jahôd sa nezbierajú.
Za zmienku stojí i tzv. jahodová voda, ktorá v minulosti často slúžila na zapálené oči a tiež tzv. jahodová maska, ktorá s použitím citrónovej šťavy pleť čistí, vybieľuje pehy a zlepšuje celkový vzhľad pokožky.
Jahody v záhradke
Nuž čo, motivovali sme vás dostatočne ku konzumácii jahôd? Tie vaše zo záhradky určite nič nenahradí. Sú výborné na priamy konzum, na kompót, džús, sirup, džem, alebo ako kombinácia s iným druhom ovocia. Ak si ich zamrazíte, vydržia vám až 12 mesiacov.Sladké maškrtenie.
spracovala: Bibiána Želisková