startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner

Keď nie je čas uvariť...

line

výživa




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Poznáte to. Je pol piatej, náhlite sa z práce domov a v duchu sa pýtate: „Čo pripraviť na večeru?“ Vhod príde mrazená pizza, instantná polievka, alebo mrazený zeleninový šalát. Jedálny lístok zložený z mrazených, instantných a iných polotovarov však nie je vždy najšťastnejšou voľbou.
dievca pri jedlePolotovary síce šetria čas, ale z hľadiska výživovej hodnoty sa ani zďaleka nevyrovnajú domácej strave. Každým zohriatím strava stráca časť vitamínov a väčšina vopred upravených jedál pri zohrievaní nutne stráca ďalšie živiny. Polotovary navyše obsahujú väčšie množstvo cukru, soli a tuku ako väčšina bežných potravín. Mrazené jedlo v balíčku je však užitočnou pomôckou najmä v rodinách, kde sú obaja rodičia zamestnaní a na prípravu jedla neostáva dostatok času. Je náhradou zdĺhavého varenia, najmä počas týždňa, keď majú obedy zabezpečené všetci členovia rodiny.

Za pohodlnosť sa viac platí

Aj keď sa niektoré jedlá predávajú ako „kompletné“, zriedkakedy sú dobrým zdrojom zeleniny alebo škrobových zložiek. Preto je viac ako vhodné podávať k ním ešte zeleninu alebo šalát a škrobovú prílohu ako je napr. nelúpaná ryža. Jedálny lístok zložený z polotovarov a rýchleho občerstvenia neobsahuje vitamín C, kyselinu listovú a riboflavín, má nedostatok vlákniny a naopak priveľa kalórii, tukov a sodíka.

Správne uskladnenie polotovarov

Pri kúpe mrazených polotovarov treba dbať na správne uskladnenie a tiež na kontrolu dátumu spotreby na obale. Predvarené jedlá uskladnené v boxoch môžu byť zdrojom otravy, spôsobenej najmä listériami a salmonelou. Aby sa predišlo bakteriálnemu bujneniu, musia spotrebitelia tieto potraviny skladovať a pripravovať čo najstarostlivejšie. Pri príprave je nutné starostlivo dodržiavať návod a spôsob prípravy. Skôr ako položíme jedlo na stôl, ubezpečme sa, že sa dôkladne prehrialo.

Polotovary pre deti

Veľa polotovarov sa vyrába špeciálne pre deti. Typické sú „úsporné“ rybie prsty, vyrábané z mletých kúskov rýb, ktoré sa tvarujú, obaľujú v strúhanke a na záver sfarbujú prírodnými farbivami. Napriek tomu, že sú priemyselne spracované, sú pre deti dostatočne bezpečné. Instantné palacinkyzmesi na puding ako i dezerty sú spôsobom ako zabezpečiť dostatočný príjem mlieka, pretože väčšinou ide o prášok, ktorý sa rozmieša v mlieku. Pri bližšom pohľade však typický zoznam prísad na balíčku instantného dezertu zahŕňa cukor, modifikovaný škrob, stužený rastlinný olej, emulgátory, želatínové zložky, laktózu, aromatické látky, sušené mlieko, kaseinát a farbivá. Tieto dezerty majú často vysoký obsah nasýtených tukov. Výživnejšou a jednoduchšou náhradou je jogurt a čerstvé ovocie.

Instantná polievka na našom stole

Balíček instantnej polievky sa od domácej polievky podstatne líši, lebo sa vyrába zo zmesi suchých prísad. Obsahuje síce chuť vyznačenú na obale (napr. hovädziu, kuraciu, paradajkovú...), ale väčšinu jej zložiek do domáceho vývaru pridávame len málokedy, alebo vôbec. Sú to najmä maltodextríny, stužené rastlinné oleje, glutaman sódny, cukor, emulgátory, stabilizátory, arómy a farbivá.

Aj keď na prísady do potravín často hľadíme s podozrením, majú i ony svoje klady: ich prítomnosť je nevyhnutná, aby sa potrava nepokazila. Mnohé z nich ovplyvňujú chuť, štruktúru ale i farbu. Všetky prísady prechádzajú bezpečnostnými testami a alergické reakcie sú veľmi zriedkavé.

spracovala: Bibiána Želisková



line

Diskusia


forum 31.08.2009: admin, Diskusia k článku "Keď nie je čas uvariť..."
rightend