Keď nie je čas uvariť...

výživa
Poznáte to. Je pol piatej, náhlite sa z práce domov a v duchu sa pýtate: „Čo pripraviť na večeru?“ Vhod príde mrazená pizza, instantná polievka, alebo mrazený zeleninový šalát. Jedálny lístok zložený z mrazených, instantných a iných polotovarov však nie je vždy najšťastnejšou voľbou.
Za pohodlnosť sa viac platí
Aj keď sa niektoré jedlá predávajú ako „kompletné“, zriedkakedy sú dobrým zdrojom zeleniny alebo škrobových zložiek. Preto je viac ako vhodné podávať k ním ešte zeleninu alebo šalát a škrobovú prílohu ako je napr. nelúpaná ryža. Jedálny lístok zložený z polotovarov a rýchleho občerstvenia neobsahuje vitamín C, kyselinu listovú a riboflavín, má nedostatok vlákniny a naopak priveľa kalórii, tukov a sodíka.Správne uskladnenie polotovarov
Pri kúpe mrazených polotovarov treba dbať na správne uskladnenie a tiež na kontrolu dátumu spotreby na obale. Predvarené jedlá uskladnené v boxoch môžu byť zdrojom otravy, spôsobenej najmä listériami a salmonelou. Aby sa predišlo bakteriálnemu bujneniu, musia spotrebitelia tieto potraviny skladovať a pripravovať čo najstarostlivejšie. Pri príprave je nutné starostlivo dodržiavať návod a spôsob prípravy. Skôr ako položíme jedlo na stôl, ubezpečme sa, že sa dôkladne prehrialo.Polotovary pre deti
Veľa polotovarov sa vyrába špeciálne pre deti. Typické sú „úsporné“ rybie prsty, vyrábané z mletých kúskov rýb, ktoré sa tvarujú, obaľujú v strúhanke a na záver sfarbujú prírodnými farbivami. Napriek tomu, že sú priemyselne spracované, sú pre deti dostatočne bezpečné. InstantnéInstantná polievka na našom stole
Balíček instantnej polievky sa od domácej polievky podstatne líši, lebo sa vyrába zo zmesi suchých prísad. Obsahuje síce chuť vyznačenú na obale (napr. hovädziu, kuraciu, paradajkovú...), ale väčšinu jej zložiek do domáceho vývaru pridávame len málokedy, alebo vôbec. Sú to najmä maltodextríny, stužené rastlinné oleje, glutaman sódny, cukor, emulgátory, stabilizátory, arómy a farbivá.Aj keď na prísady do potravín často hľadíme s podozrením, majú i ony svoje klady: ich prítomnosť je nevyhnutná, aby sa potrava nepokazila. Mnohé z nich ovplyvňujú chuť, štruktúru ale i farbu. Všetky prísady prechádzajú bezpečnostnými testami a alergické reakcie sú veľmi zriedkavé.
spracovala: Bibiána Želisková