Jablko na desiatu

výživa
Nejestvuje lepšia a zdravšia desiata ako surové jablko - strčí sa do tašky, je sýte, šťavnaté a osviežujúce. Niektoré druhy sú dobrým zdrojom vitamínu C, ktorý pôsobí ako antioxidant, dôležitý pre správnu činnosť imunitného systému. Jablká majú pomerne málo kalórií a vysoký obsah fruktózy.
Ako jablká vyberať
Ak budete vyberať jablká, vyhľadávajte jablká pevné na dotyk, bez hnedých škvŕn. Menšie druhy nebývajú prezreté tak často ako veľké. Naše jablká majú najlepšiu chuť, vôňu a štruktúru na jeseň, v čase, keď dozrievajú. Existujú tisíce druhov jabĺk. Mimo sezóny si kupujeme buď jablká dovážané, alebo skladované v chlade a v prostredí s chemicky zníženou hladinou kyslíka. Tým sa zabraňuje prirodzenému dozrievaniu a jablká vydržia niekoľko mesiacov bez toho, aby zmäkli. Keď sa potom ovocie na regáloch dostane do prostredia s normálnou teplotou a hladinou kyslíka, znova sa rozbehne proces zrenia a jablká časom veľmi rýchlo mäknú.Sušené jablká
Už v dobe kamennej si človek pochutnával na čerstvých i sušených jablkách a nedali na nich dopustiť ani Egypťania v 12. storočí pred n. l. Americký osadníci oceňovali predovšetkým trvanlivosť tohto ovocia – preto jabloň patrila k prvým plodinám, ktoré v Novom svete zasadili. Sušenie je jedným z najstarších spôsobov konzervácie. Stredoveké gazdiné navliekli kolieska jablk na šnúry a vešali ich na stropné trámy – dnes sa plátky vystavia výparom horiacej síry, aby nehnedli a potom sa sušia na drôtených roštoch na slnku. Vysušením sa koncentrujú prírodné cukry a sušené jablká sú potom zdrojom sacharidov, rýchlo sa premieňajúcich na energiu, čo oceňujú najmä športovci. Veď aj obsahujú šesťkrát viac kalórií ako čerstvé jablká. Tieto mäkké kožovité mesiačiky dodávajú množstvo vlákniny a trochu železa. Všetok vitamín sa však pri sušení stráca.spracovala: Bibiána Želisková