startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner

Grilovačka - zážitok pre celú rodinu

line

zaujímavosti




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Príprava jedla pod holým nebom má svoje čaro. Opekačka či grilovačka, posedenie s priateľmi, stretnutie rodiny, to všetko možno zažiť ak sa odhodláme pre kulinársky kúsok "majstrovského kuchárského umenia" priamo v prírode. Ale pozor! i taká grilovačka môže mať svoje úskalia.
opekacka_01Slovo "barbecue" pochádza od trapperov zo Severnej Ameriky. Tí takto označili jedlo a spôsob jeho prípravy odpozorovaný od stredoamerických Indiánov. Do svetovej gastronómie sa Amerika zapísala barbecue spareribs, teda bravčovými rebierkami.

U nás sa holduje kulinárstvu podobného zamerania nemalý čas. To čo bolo kedysi nutnosťou obživy, spája sa dnes s príjemným zážitkom, uspokojujúcim nielen chuťové poháriky, ale i s atmosférou, ktorú v príbytku domácnosti skutočne len ťažko vyčariť.

Poďme grilovať, alebo zopár rád pre dospelých

Grilovačka je najväčším zážitkom najmä pre deti. Tie majú zážitok už len zo samotného pobytu v prírode. Ako hlavní aktéri chcú všetko vidieť, prehrabať, okúsiť. Preto je nutné mať ich neustále pod dohľadom, najmä ak ide o deti mladšieho veku. Skôr než začneme grilovať, mali by sme ich poučiť o rizikách plynúcich z manipulácie s ohňom. Riziko hrozí na miestach horúceho ohniska, či v blízkosti rozpáleného krbu hlavne vtedy, ak priestor, v ktorom sa nachádzame, nie je príliš veľký. Deti neradi čakajú a tak
niet sa čo čudovať, že sa nevedia dočkať. Skúste im niečo vymyslieť, aby im čas, kým sa jedlo pripraví, rýchlo ubehol.

Aby bolo mäsko chutné

Rošt pred grilovaním potrite olejom, aby sa mäso nelepilo. Mäso vyberte z chladničky včas, aby pred grilovaním dosiahlo izbovú teplotu. Každé mäso získa na chuti, ak sa cez noc v chlade namarinuje. Staršie kúsky si to naozaj vyžadujú, aby neboli tvrdé a húžvovité. Steaky krájajte na ideálnu hrúbku dvoch centimetrov a na okrajoch narežte, aby sa pri grilovaní neskrútili. Mäso pred grilovaním nesoľte, aby po upečení neztvrdlo.

Na rozloženie ohňa sa dobre hodí bukové, dubové a brezové drevo, menej už jaseň, javor či lieska, ktorých popol nevydáva dostatočné teplo. V záujme bezpečnosti nielen najmenších účastníkov by mal "šéfkuchár" postaviť gril v bezpečnej vzdialenosti od konárov a kríkov a za žiadnych okolností nerozkladať oheň v uzavretom priestore.

opekacka_02Základom kvalitnej grilovačky je predovšetkým oheň. Otvorený plameň na barbecue nepatrí. Pochúťky sa vlastne pečú nad žeravými uhlíkmi (pôvodne sa pripravovalo na rozpálených kameňoch). Dno grilu by malo byť vždy dôkladne zakryté uhlím a pri zapaľovaní by sa nemali používať tekuté „urýchľovače“ ako benzín alebo parafín. Správne rozložená pahreba pripomína horiacu cigaru – z troch štvrtín sa tvorí popol a iba jedna štvrtina skutočne horí.

Pri samotnej príprave mäsa nezabúdajte, že pri prudkom opečení sa povrch mäsa zmrští, zadrží v sebe väčšinu štiav a chutí či vôní a nenasiakne žiadne škodlivé prepálené tuky. Jahňacie, kačacie či kuracie barbecue si vyžaduje mierny oheň. Pri rybách, biftekoch alebo živánskej je zase potrebná vyššia vrstva horiaceho dreveného uhlia, aby sme zabránili úniku šťavy z mäsa.

Počas grilovania sa neoplatí prikladať drevené uhlie navrch, pretože nepríjemný dym by nepríjemne podráždil nos čakajúcich hostí. Ak chceme potešiť všetky zmysly našich stravníkov, prihoďme tu a tam do ohňa vetvičku rozmarínu, tymianu, majoránky či šalvie, ktoré rozvoňajú okolie a povzbudia naše chuťové poháriky.

Ak je všetko hotové, môžeme prisadnúť "k stolu". Veď jedlo najviac chutí tam, kde sú najbližší pokope. Dobrú chuť.

spracoval: M. P.



line

Diskusia


forum 11.09.2008: admin, Diskusia k článku "Grilovačka - zážitok pre celú rodinu"
rightend