startportalspacerdomain.skspacerblog.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk

Chlieb náš každodenný

line

výživa




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Chlieb je dôležitou súčasťou našej stravy. Je zdrojom škrobu a bielkovín, obsahuje vlákninu, vitamíny skupiny B, železo a vápnik. I napriek tomu ho nejeme v dostatočnom množstve. Rôzne druhy chlebov sa líšia zložením a spôsobom prípravy. Stačí si vybrať.
pecivoChlieb považujeme za zdravé a zároveň chutné jedlo. Vďaka vysokému obsahu vlákniny je účinnou zbraňou v prevencii a liečbe črevných ťažkostí a do určitej miery dokonca chráni pred niektorými typmi rakoviny.

Sacharidy, ktoré sa nachádzajú v chlebe, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú zvládať cukrovku. Popri veľkom množstve železa a vitamínov, najmä vitamínov skupiny B, obsahuje chlieb aj dostatok vápnika, nenahraditeľného pre vývoj a zachovanie zdravých kostí a zubov. Existujú dva rozšírené omyly: že sa od chleba priberá (nie je to pravda, záleží to od toho, čo si naň natrieme) a že biely chlieb nie je príliš kvalitná potravina. Biely chlieb síce nemá toľko vlákniny ako chlieb celozrnný a nevyrovná sa mu ani chuťovo, no aj tak je z hľadiska výživy prínosom, najmä ak je obohatený o niektoré minerálne látky a vitamíny.

Kde sa vzal kvások

Prvý kysnutý chlieb pravdepodobne vznikol náhodou, keď sa kvasinky zo vzduchu dostali do pšeničného cesta, ktoré ich pôsobením získalo objem a ľahšiu štruktúru. Droždie, ktoré sa pri pečení chleba používa na kysnutie cesta, obsahuje neškodný jednobunkový organizmus, ktorý sa v teple a vlhku rýchlo množí. Najlepšie kysne chlieb a pečivo z pšeničnej múky, pretože keď sa táto múka premiesi s tekutinou, lepok nasiakne vodu a dodá cestu pružnosť. Chlebové cesto sa dáva kysnúť s prísadou vody, mlieka alebo ich zmesi. Droždie sa v tekutine rozpustí a rozptýli sa do múky. Pri pečení chleba sa do cesta pridáva ešte i soľ, ktorá posilňuje pôsobenie lepku. Tuky, ktoré sa do chleba pridávajú, nepredstavujú žiadne nebezpečenstvo, pretože sa používajú len v malom množstve. Zväčša ide o rastlinné oleje, ktoré zvyšujú pružnosť cesta. Hotový chlieb je tak väčší a ľahší.

Precitlivelosť na lepok

Lepok je jednou z bielkovín, ktoré obsahuje obilná múka. U osôb s celiakiou - poruchou funkcie tenkého čreva - lepok ničí tenké, ako vlas jemné klky, na vnútornej strane čreva. Poškodenie tejto výstelky znemožňuje dostatočné vstrebávanie živín. U detí sa táto porucha prejavuje spomaleným rastom a zažívacími ťažkosťami.

Nech sa páči, chlebík

Základný princíp pečenia chleba je v podstate všade rovnaký. Jestvuje však množstvo obmien týkajúcich sa postupu práce, druhov múky i prísad, ktoré ponuku spestrujú. Čerstvo upečenému chlebu sa nič nevyrovná. Nie nadarmo vítame hostí chlebom a soľou.

tmavy chliebBiely chlieb - pečie sa z múky zomletej z vnútornej časti obilného zrna, po odstránení pliev. Obsahuje vodu a droždie a navyše rôzne prísady, konzervačné látky a emulgátory. Múka sa často bieli.

Tmavý chlieb - vyrába sa z pšeničnej múky, z ktorej sa odstráni časť otrúb. Konečnú farbu väčšinou nemajú na svedomí len hnedé časti pšeničných zŕn, ale aj pridané farbivá, napríklad karamel.

Celozrnný chlieb (samoražný) - pečie sa buď z celozrnnej múky, alebo z bielej múky zmiešanej s otrubami a obilnými klíčkami.

Grahamový chlieb - vyrába sa z hnedej múky, do ktorej sa pridáva rozomletý slad a pšeničné zrná.

Klíčkový chlieb - robí sa z hnedej alebo bielej múky, ktorá je doplnená najmenej desiatimi percentami spracovaných obilných klíčkov.

Biely chlieb s vysokým obsahom vlákniny - pečie sa z bielej múky zmiesenej s vlákninou z iného ako pšeničného zdroja (napríklad z ryžových otrúb alebo šupiek sójových bôbov).

Chleby všetkých kontinentov

Bagel - východoeurópska a židovská špecialita. Vykysnuté cesto sa stáča do koliesok s otvorom uprostred, povarí sa a potom sa upečie. Zvyčajne sa posýpa rascou, makom alebo hrubozrnnou soľou. Základnou surovinou je pšeničná múka, ale dostať aj celozrnnú, ražnú alebo cibuľou ochutenú verziu.

Brioška – ľahká kysnutá žemľa alebo bochník francúzského pôvodu. Z hľadiska chuti a štruktúry je čímsi medzi koláčom a chlebom. Zvyčajne sa pečie z pšeničnej múky, do ktorej sa pridáva maslo a vajcia a preto obsahuje aj najviac tukov, bielkovín a kalórií zo všetkých druhov pečiva.

ciabattaCiabatta - taliansky chlieb známy aj ako olivový. Vyrába sa z bielej alebo hnedej múky, spojenej olivovým olejom. Je o niečo tuhší a často sa dochucuje bylinkami, ktoré sa pridávajú buď do cesta, alebo sa pred pečením posýpajú navrch.

Croissant - výdatný rožok z lístkového cesta v tvare polmesiaca. Má vysoký obsah tuku, najmä ak sa pripravuje s maslom.

Crumpet - okrúhle kysnuté pečivo z jednej strany ryhované ako plast. Má slanú chuť.

Čapáta - indický plackový chlieb, môže byť kysnutý i nekysnutý. Pečie sa z pšeničnej múky a preto je zdrojom bielkovín, vlákniny, železa, horčíka a tiamínu.

Focaccia – taliansky kysnutý chlieb z podobného cesta ako pizza. Zvyčajne má okrúhly tvar placky a dochucuje sa olivovým olejom, bylinkami alebo cesnakom.

Maces - tradičný židovský nekysnutý chlieb podobný krekrom. Vyrába sa z pšeničnej múky, vody a niekedy soli.

Muffin - anglický okrúhly kysnutý bochník jemne horkastej chuti s tuhšou kôrkou. Okrem bielej a celozrnnej verzie dostať aj syrové, čokoládové a ovocné druhy.

Nán - plochý kysnutý chlieb v tvare kvapky. Pochádza z Indie, kde sa pečie na rozpálenej strane pece tanduri. Je zdrojom tiamínu a niacínu.

Pita - druh arabskej chlebovej placky. Niekedy sa pozdĺžne prekrajuje a ako vrecko plní rôznymi náplňami.

Ražné chleby - vyrábajú sa z ražnej múky, prípadne s pridaním pšeničnej múky a sú obľúbené najmä v Škandinávii, Nemecku a Rusku. Majú mierne kyslastú chuť. Sú pomerne ťažké a husté, pretože raž má menší obsah lepku.

Tortilla - mexické okrúhle nekysnuté pečivo. Pripravuje sa zo zmesi kukuričnej alebo pšeničnej múky, soli a vody. Vyvaľkané placky sa pečú na rozpálenej platni.

Chlebom a soľou

Zvyk uvítania hostí chlebom a soľou pochádza z obdobia Veľkomoravskej ríše. Bochník chleba symbolizuje život a soľ zasa zdravie. Ale o soli niekedy nabudúce.

spracovala: Bibiána Želisková



line

Diskusia


forum 16.12.2008: admin, Diskusia k článku "Chlieb náš každodenný"
rightend