Chladnička - neoceniteľný pomocník v lete

zaujímavosti
Chladnička je bežným vybavením každej domácnosti. Aby však svojmu spotrebiteľovi slúžila čo najdlhšie, potrebuje „pravidelnú“ starostlivosť a dodržiavanie zásad, ktoré zaručia, že jedlo v nej bude vždy čerstvé a nepodľahne procesu „skazy“.
- Chladničku je potrebné čistiť pravidelne (pri bežnej prevádzke stačí raz mesačne). Potraviny vyberte a teplou vodou vyumývajte všetky povrchy vrátane poličiek. Dobrým čistiacim prostriedkom je roztok sódy jedlej alebo octová voda, ktorá napomáha zbavovať chladničku nežiaducich pachov. Umytú chladničku vyutierajte do sucha.
- Mrazničku je potrebné pravidelne odmrazovať, zachováva sa tak účinnosť chladenia. Po umytí mrazničky treba vyčkať, kým teplota neklesne pod -18 C. Priehradky v mrazničke sa nepokrývajú tak rýchlo ľadom, ak ich vyložíte alobalom.
- Najchladnejšie miesto v chladničke by malo mať teplotu 0 - 5 °C, teplota v mrazničke by mala dosahovať -18 °C a menej. V chladničke musí byť dostatok priestoru, aby medzi potravinami mohol prúdiť studený vzduch. Mraznička naopak lepšie funguje, keď sú potraviny naukladané tesne pri sebe.
- Surové mäso, hydinu a ryby uskladňujte tak, aby neprichádzali do styku s varenými jedlami a jedlami, ktoré sa jedia v surovom stave. Na zabalenie a uskladnenie potravín používajte také mraziace vrecúška a plastové nádoby, ktoré zabránia prenikaniu vlhkosti do jedla.
- Dvierka na chladničke a mrazničke nenechávajte nikdy otvorené, lebo teplota vo vnútri prudko stúpne. Nedávajte do chladničky teplé jedlá, pretože ich teplota zvyšuje teplotu vo vnútri.
- Ak chladničku dlhšie nepoužívate, môžete do nej dať misku so stielkou pre mačky alebo drevené uhlie - obmedzíte tak vznik pachov. Chladničku zbavíte pachov i tak, že do nej dáte misku s práškom do pečiva a každý týždeň ju vymeníte.
spracovala: Bibiána Želisková