startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner

Výživa v tehotenstve - I. časť

line

výživa




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Milé mamičky, určite sa neraz zamýšľate nad tým, čo „poskytnúť“ svojmu dieťatku, aby sa počas deviatich mesiacov vyvíjalo správne. Plne si uvedomujete svoj podiel zodpovednosti, ktorý máte za seba i za to nádherné stvorenie, ktoré vo Vás rastie. Prinášame Vám prehľad toho, čo zaradiť do svojho jedálnička, aby Vaše dieťatko bolo zdravé a dostávalo všetko to, čo potrebuje.
mliecny koktail_tsp151548274Dieťa má iba jeden zdroj potravy - Vás. Počas tehotenstva je viac ako inokedy potrebné, aby ste mali čo najpestrejšiu a najvyváženejšiu stravu. Nemusíte ju špeciálne pripravovať alebo jesť za dvoch. Jedzte rozlične čerstvé a chemicky nespracované potraviny, aby ste získali všetky potrebné výživné látky. Len čo sa dostanete do druhého stavu, alebo sa rozhodnete počať, zamyslite sa nad tým, koľko zdravotne neškodnej potraviny konzumujete a či nejete a nekonzumujete niečo, čo by dieťaťu mohlo uškodiť. Zvýšte príjem surovej zeleniny a čerstvého ovocia a jedzte menej sladkostí, obmedzte príjem soli a chemicky spracovaných potravín.

Základné živiny:


Vápnik

Je potrebný na zaistenie zdravého vývinu kostí a zubov Vášho dieťatka, ktoré sa začínajú utvárať v ôsmom týždni. Budete potrebovať asi dva razy také množstvo vápnika ako zvyčajne. Jeho výdatnými zdrojmi sú syr, mlieko, jogurt a listová zelenina. Mliečne výrobky však obsahujú aj veľa tukov, takže podľa možnosti si vyberajte potraviny s nízkym obsahom tuku, napr. odstredené mlieko zbavené tuku. Potrebnú dennú dávku vápnika získate z 85 g tvrdého syra, 170 g sardiniek, 7 krajcov bieleho chleba a 2 pohárov mlieka.

Bielkoviny

Konzumujte rozličné druhy potravín s vysokým obsahom bielkovín, lebo význam bielkovín počas tehotenstva značne stúpne. Bohatým zdrojom bielkovín sú napríklad ryby, mäso, orechy, strukoviny a mliečne výrobky. Potraviny živočíšneho pôvodu môžu obsahovať vysoké pecento tukov, preto obmedzte ich príjem. Konzumujte radšej iba chudé mäso.

Vitamín C

Pomáha pri vzniku dobre fungujúcej placenty, prispieva k odolnosti voči infekcii a podporuje vstrebávanie železa. Nachádza sa v čerstvom ovocí a zelenine. Je potrebný každodenný prísun tohto vitamínu, lebo telo si z neho môže vytvárať zásoby. Veľa vitamínu C sa stráca dlhodobým skladovaním a varením, preto odporúčame jesť ovocie a zeleninu iba v čerstvom stave. Listovú zeleninu buď len sparte, alebo ju konzumujte surovú.

Vlákniny

Mali by sa významne podieľať na Vašej každodennej strave, lebo strava bohatá na vlákninu pomáha predchádzať zápche, ktorá je v gravidite bežná. Dôležitým zdrojom vláknin je ovocie a zelenina, ktorých denne môžete zjesť veľké množstvo. Nezameriavajte sa priveľmi na obilný šrot, spracovaný napríklad na obilné vločky, lebo môže brániť vo vstrebávaní iných výživných látok. Sú aj iné, oveľa lepšie zdroje vláknin.

Kyselina listová

Je dôležitá pre vývin centrálnej nervovej sústavy dieťaťa, zvlášť počas prvých týždňov. Telo nie je schopné skladovať túto potrebnú látku a keďže sa v tehotenstve spotrebuje dva razy také množstvo kyseliny listovej ako inokedy, je nevyhnutný jej každodenný prísun. Bohatým zdrojom kyseliny listovej je čerstvá tmavozelená a listová zelenina. Nevarte ju však, len sparte, prípadne ju jedzte surovú. Varením sa totiž veľká časť kyseliny listovej ničí.

pomaranceŽelezo

Organizmus tehotnej ženy potrebuje zvýšené množstvo železa. Dieťa si vytvára zásoby železa na obdobie po narodení a aj zvýšené množstvo krvi, ktoré Vaše telo produkuje, potrebuje železo na naviazanie kyslíka. Železo zo živočíšnych zdrojov sa vstrebáva ľahšie než z rastlinných. Preto ak ste vegeteriánka, kombinujte potraviny s vysokým obsahom železa s potravinami bohatými na vitamín C, aby ste čo najviac zvýšili vstrebávanie železa.

Desať najvhodnejších potravín pre budúcu mamičku:
  • syr, mlieko, jogurt - vápnik, bielkoviny,
  • tmavozelená a listová zelenina - vitamín C, vláknina, kyselina listová,
  • chudé tmavé mäso - bielkoviny, železo,
  • pečeň - bielkoviny, železo,
  • pomaranče - vitamín C, vláknina,
  • hydina - bielkoviny, železo,
  • sardinky - vápnik, bielkoviny, železo,
  • biele rybacie mäso - bielkoviny,
  • hrubozrný chlieb - bielkoviny, vláknina, kyselina listová,
  • hrubozrné cestoviny a nelúpaná ryža - vláknina.
Denne zaraďte aspoň niektoré z nich do svojho jedálnička.

A čo v prípade, ak je mamička vegetariánka

Ak dennne konzumujete pestrú stravu bohatú na bielkoviny, čerstvé ovocie a zeleninu, zabezpečujete tým dieťatku všetko, čo potrebuje. Jediné, čo vegetariánska strava nedodáva organizmu v potrebnom množstve je železo. Preto Vám lekár možno predpíše lieky s obsahom železa, aby ste tento nedostatok nahradili. Ak ste vegánka a nejete ani mliečne výrobky, možno Vám predpíše aj kalcium a vitamíny D a B12.

spracovala: Bibiána Želisková

Výživa v tehotenstve - II. časť



line

Diskusia


forum 01.02.2008: admin, Diskusia k článku "Výživa v tehotenstve - I. časť"
rightend