Vieme správne krájať?

zaujímavosti
Hlúpa otázka, odpoviete si možno v duchu. V skutočnosti však väčšina ľudí nevie správne narábať s nožom a tak si nevedomky zvyšujú riziko poranenia. Najlepšou prevenciou rezného poranenia je správny začiatok.
Pri práci s nožom buďme sústredení a zvyknime si na jednotlivé úkony používať správny druh a veľkosť noža. Čím kratšia čepeľ, tým nižšia náročnosť na obratnosť používateľa.
V základnej kuchynskej výbave by nemali chýbať nasledujúce druhy nožov:
- Univerzálny šéfkuchársky nôž - pevný nôž s masívnou šírkou, približne 15 – 30 cm a dlhou viacúčelovou čepeľou. Dobre poslúži na jemné krájanie surovín, narezanie tenkých plátkov a zadnou časťou môžete rozseknúť slabšie kosti.
- Nôž na lúpanie - malý krátky nôž s čepeľou od 5 do 11 cm, slúži predovšetkým na krájanie, čistenie zeleniny a ovocia, ale veľmi dobre pomôže aj na otváranie krabíc a rôznych obalov.
- Nôž na chlieb - jeho zúbkovaná, obyčajne 20 - 25 cm dlhá čepeľ umožňuje bezproblémové prekrojenie pevnej kôrky aj jemnej striedky pečiva bez toho, aby ich roztrhol alebo pomliaždil.
- Filetovací nôž - nôž so štíhlou a pružnou 20 – 36 centimetrovou končistou čepeľou bez námahy vykosťuje a naporciuje rôzne druhy mäsa a rýb.
Častou chybou pri manipulácii s nožom je tendencia oddeľovať ním zmrazené suroviny. Povedzme, že z väčšieho balenia mrazených kuracích stehien chceme pripraviť len niekoľko kusov. Zabalíme zmrazený uzlíček do utierky a snažíme sa nožom oddeliť pár stehien, zmrazená surovina chladí a tak obozretný začiatok vystrieda prudké páčenie, ktoré v lepšom prípade skončí zlomením noža.
Rozumnejšie je rezať pomaly a nôž priebežne ponárať do horúcej vody. Nôž vlastne rozmrazí surovinu v mieste rezu a uľahčí oddelenie.
spracoval: M. P.