Ovocie a zelenina pre nás


výživa




Nikto nepochybuje o tom, že ovocie a zelenina má najväčšiu výživnú hodnotu v surovom stave. Mnohí si však nevedia predstaviť, že by mali dlhodobo konzumovať iba surovú stravu. S troškou predstavivosti však možno zo surových potravín pripraviť širokú škálu lákavých výživných jedál, ktoré zvýšujú vitalitu a obranyschopnosť organizmu.
ovocie a zelenina_01Tepelnou úpravou alebo iným spracovaním sa výživová hodnota potravy znižuje a jej ozdravovacie vlastnosti strácajú. Preto je vhodnejšie zaradiť do svojho jedálnička okrem varených jedál i surovú stravu.

Základom surovej stravy je ovocie a zelenina, no v malom množstve ich môžu doplniť aj mliečne výrobky a oleje, ktoré však musia prejsť určitým spracovaním.

Prečo ovocie a zelenina?

Ovocie a zelenina zabezpečia telu dostatočné množstvo vitamínov skupiny B, vitamínu C, betakaroténu a draslíka. Surová strava je takisto bohatá na nerozpustnú vlákninu, takže ľudia, ktorí sa takto stravujú, netrpia zápchou. Nadbytok surovej stravy však môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Surová strava poskytuje telu veľa rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.

Takisto sa predpokladá, že zvýšená konzumácia ovocia a zeleniny pomáha telu v boji proti infekciám a chráni ho pred niektorými druhmi rakoviny. Surová strava má nízky obsah tukov a preto aj málo kalórii, takže u väčšiny ľudí dochádza pri takomto spôsobe stravovania k redukcii hmotnosti. Surová strava však obsahuje málo železa. Ak sa z nej vylúčia mliečne výrobky, budú v nej chýbať aj iné živiny, napr. vápnik, vitamín B12 a bielkoviny.

Orechy ako zdroj bielkovín

Do svojho jedálnička by sme mali zaradiť i orechy, pretože obsahujú bielkoviny, ktoré organizmus nevyhnutne potrebuje. Orechy obsahujú aj vitamín E, tiamín a niacín. Pre svoj vysoký obsah tuku sú však dosť kalorické - 50 gramov orechov má 225 i viac kilokalórií. Nepohŕdajme však nimi.

Ako zaradiť zeleninu a ovocie do svojho jedálnička

Ovocie a zelenina sú nám k dispozícii po celý rok. Či ich použijeme ako olovrant, alebo desiatu, je len na nás. V prípade raňajok, obeda či večere ich možno kombinovať s rôznymi druhmi pečiva, cestovín, či zemiakov. A k mäsu by mala neodmysliteľne patriť zeleninová príloha, v surovom alebo sterilizovanom stave.

Nebojme sa teda zeleniny, veď naše telo nám to stonásobne vráti. A v prípade ovocia, zamaškrťme si kedykoľvek. Nech sa páči: jabĺčko, pomaranč, hrozno... vyberte si!

spracovala: Bibiána Želisková