startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk

M ako melón

line

výživa




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nielen letná, ale i melónová sezóna je v plnom prúde. Obchody, trhoviská i rekreačné strediská ponúkajú melóny žlté, červené, oranžové... . Melón je v čase letných horúčav príjemným osviežením, poskytujúcim dobrý zdroj minerálov a vitamínu C.
Melóny patria do rovnakej čeľade ako uhorka alebo tekvica. Delia sa podľa farby, tvaru a pôvodne pochádzajú zo stepí z južnej Afriky. Melóny sú nízkokalorické a vďaka vysokému obsahu vody zlepšujú činnosť obličiek. Vynikajúco zabezpečujú pitný režim v letných horúčavách a ideálne sa hodia i k akejkoľvek redukčnej diéte.

K najvýživnejším odrodám patrí melón cukrový s oranžovou dužinou. Stogramová porcia cukrového melónu obsahuje viac ako polovicu dennej odporúčanej dávky vitamínu C a betakarotén, z ktorého si telo vytvára vitamín A. Obe tieto látky sa ako antioxidanty zúčastňujú na ochrane proti rakovine a srdcovým chorobám.

Melóny so svetložltou, zelenou alebo červenou dužinou obsahujú menej vitamínu C a len málo alebo vôbec nijaký betakarotén. Melóny by sme mali kupovať zásadne od miestnych pestovateľov, aby boli naozaj čerstvé. Nemali by sme ich držať v chladničke viac ako osem dní a rozkrojený melón by sme do dvoch dní mali skonzumovať.

Melóny sa konzumujú ako predkrm alebo dezert, ale používajú sa i na prípravu ovocných šalátov a bowlí, hodia sa k šunke, syru aj krabiemu mäsu. Chutné sú tiež špízy s melónom – napríklad s hroznovým vínom a syrom. Osviežujúci je sorbet z melóna, alebo ľadový pohár. Melón totiž chutí hlavne dobre vychladený. Každým sústom melónu prijímame vitamín A, vitamíny skupiny B, vitamín C, zinok, draslík, železo, fosfor, magnézium, vápnik a jód. A preto neváhajme a spríjemnime si leto sladkým, šťavnatým melónom. Sladké zahryznutie!

spracovala: Bibiána Želisková



line

Diskusia


forum 19.08.2008: admin, Diskusia k článku "M ako melón"