startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk

Ryba na vianočnom stole - II. časť

line

zdravie




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Ryby predstavujú zdravú a výživnú stravu. Obsahujú veľa bielkovín a hodnotných vitamínov (A, B a D), preto sa považujú za zdravé jedlo a sú významnou súčasťou ľudskej stravy. Svoje miesto majú i na vianočnom stole.

ryba na masleKapor v alobale

Suroviny: 1 kapor, soľ, mletá rasca, mleté korenie, maslo, alobal.
Postup:
Kapra očistíme, umyjeme a podľa možnosti zbavíme kostí a nakrájame na porcie. Každú porciu osolíme, okoreníme a pridáme rascu. Alobal dobre natrieme maslom a každú porciu ryby samostatne zabalíme tak, aby nevytiekla šťava. Pripravenú rybu dáme na suchý plech a vo vyhriatej rúre pečieme asi 25 minút. Miesto kapra môžeme použiť aj inú rybu, napríklad pstruha.

Vianočná ryba na šampiňónoch

Suroviny: 1 kg morskej ryby alebo kapra, soľ, mletá rasca, mleté čierne korenie, 60 g masla, 350 g šampiňónov, 60 g cibule, 0,5 dl oleja.
Postup:
Umytú a očistenú rybu nakrájame na jednotlivé porcie, osolíme, posypeme mletou rascou, mletým čiernym korením a na masle postupne upečieme zo všetkých strán. Na drobno nakrájanú cibuľu restujeme na masle alebo na oleji, kým je ako sklo. Pridáme nakrájané huby, soľ, rascu, mleté čierne korenie a do mäkka udusíme. Pred servírovaním rybu pokvapkáme citrónovou šťavou.

Pečený kapor s jablkami a chrenom

Suroviny: 1 kg kapra, 100 g chrenu, 250 g jabĺk, citrón, strúhanka, olej na vyprážanie.
Postup:
Umyté a osolené porcie kapra vložíme do nádoby, navŕšime na ne postrúhaný chren s jabĺkami pokrájanými na plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou a necháme odstáť v chladničke asi 5 hodín. Potom jednotlivé porcie kapra vyberieme, obalíme ich strúhankou a pomaly pečieme z oboch strán. Nakoniec k porciám kapra pridáme chren s jablkami aj so šťavou a dopečieme. Podávame so zemiakmi a na porcie kapra uložíme chren s jablkami.

Vyprážané ryby

Očistíme zabité, vypitvané, umyté, čistou mäkkou utierkou utreté a nakrájané ryby. Nasolíme, jemne poprášime drveným korením a pokvapkáme citrónom. Necháme chvíľu marinovať. Pripravíme si strúhanú žemľu alebo biely strúhaný chlieb. Ryby – nasolené, jemne okorenené v múke obalíme. Do vajec pridáme 1, 2 - 3 lyžice rozohriateho omastku podľa množstva vajec, rozšľaháme a osolíme. Potom mäso vo vajciach aj v strúhanej žemli obalíme. Kto chce, môže vo vajciach a strúhanke obaliť mäso dvakrát. V rozpálenom omastku po oboch stranách pekne opražíme. Nie usušiť ani pripáliť. Prikryjeme a uchovávame na teplom mieste, než servírujeme na stôl.



line

Diskusia


forum 23.12.2009: admin, Diskusia k článku "Ryba na vianočnom stole - II. časť"
rightend