startportalspacerdomain.skspacerblog.portal.skspacersvadba.skspacermamicka.skspacerhockey-live.skspacermailbox.sk
banner

Používate tlakový hrniec? Vieme, prečo by ste mali

line

zaujímavosti




print Vytlačte článok  send Doporučte článok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tlakový hrniec je uzatvorená nádoba na varenie (hrniec) slúžiaci k vareniu pri zvýšenom tlaku. Vďaka vyššiemu tlaku v hrnci je možné dosiahnuť vyššie teploty varenia, a to 120 - 140 °C. Takto tlakový hrniec prezentuje internetová encyklopédia Wikipédia. Tento hrniec, možno skôr poznáte ako Papinov hrniec, tento názov je podľa jeho vynálezcu Denisa Papina, ten ho zostrojil ako prvý už v roku 1679. Iné gazdinky ho poznajú aj ako kukta, tento názov je z maďarčiny.
-- PR článok --


Vďaka vareniu pod tlakom pri vyšších teplotách dosiahnete, že vaše pokrmy spravíte rýchlejšie a chutnejšie. Vďaka tomu šetríte aj spotrebovanú energiu. Tlakové hrnce sú ideálne pre rýchle a chutné varenie rôznej zeleniny vrátane strukovín, zemiakov, ale je vhodný aj pre rôzne ďalšie suroviny. Čo je na tomto varení asi to najlepšie je, že pokrmy pripravené v tlakovom hrnci sú zdravšie.

tlakovy-hrniec-tescoma

Dôležité pri tlakových hrncoch je mať na pamäti to, že hrniec neplníme až po vrch ale maximálne do jeho dvoch tretín. Toto obmedzenie je z dôvodu pary, ktorá sa v ňom pri varení vytvára. Tento poznatok je nutné poznať skôr, ako sa ho rozhodnete kúpiť. Obavy z toho, že by vám napríklad vybuchol, však nemusíte mať. Súčasné prevedenia týchto hrncov majú jednu alebo aj dve poistky, tie je možné často krát aj nastaviť podľa toho, aký pokrm v hrnci pripravujete. Jeho uzatváranie je buď pákové alebo bajonetové, sú konštruované tak, aby ich tlak vo vnútri neotvoril. Práve vďaka týmto konštrukčným prvkom je používanie tlakových hrncov bezpečné.

Okrem klasických tlakových hrncoch je dobré vedieť aj to, že existujú elektrické tlakové hrnce, či to, že ich nájdete v prevedení aj pre indukčný riad. Toto je dôležité pri výbere a kúpe nového. Momentálne sú v našich obchodoch bežné tlakové hrnce o objeme 3 až 10 litrov. Tie súčasné sú vyrobené z kvalitnej nerezovej ocele, tie staršie sa vyrábali ešte z hliníku. Pripálenín na jeho dne sa báť netreba, dnešná dná týchto hrncov majú dvojité alebo rovno trojité dno. Samotná cena, pri kúpe nového tlakového hrnca, potom bude závisieť od jeho veľkosti, objemu, prevedeniu, ale aj uzatvárania či počtu jeho poistiek.

Veríme, že aj vďaka tomuto článku budú teraz vaše pokrmy zdravšie a chutnejšie.

Zdroj: wikipedia.org, foto: eshop.tescoma.sk

rightend